پردازنده‌های Ryzen 9 7950X و Ryzen 5 7600X، جدیدترین مدل‌ها از خانواده‌ی پردازنده‌های دسکتاپ AMD هستند که قرار است نام این شرکت را بار دیگر بر سر زبان‌ها بیندازند.

AMD اوایل شهریور ۱۴۰۱ از اولین پردازنده‌های سری رایزن 7000 رونمایی کرد؛ این پردازنده‌ها با لیتوگرافی ۵ نانومتری و مبتنی بر معماری Zen 4 تولید و همراه با پلتفرم AM5 معرفی شدند.

هسته‌‌های پردازشی سری Ryzen 7000 افزایش چشمگیری در عملکرد تجربه می‌کنند؛ به‌طوری‌که به ادعای AMD ارزان‌ترین عضو این خانواده، یعنی Ryzen 5 7600X تا ۱۱ درصد از سریع‌ترین پردازنده‌ی اینتل Core i9-12900K سریع‌تر است! این پردازنده‌ی ۲۹۹ دلاری از ۶ هسته، ۱۲ رشته‌ی پردازشی و ۳۸ مگابایت کش بهره می‌برد و فرکانس پایه‌ و توربوی آن به‌ترتیب به ۴٫۷ گیگاهرتز و ۵٫۳ گیگاهرتز می‌رسد.

Ryzen 5 7600X توان مصرفی برابر با ۱۰۵ وات دارد، درحالی‌که مدل پیشین این تراشه از توان مصرفی ۶۵ وات استفاده می‌کرد. افزایش توان به معنی افزایش مصرف انرژی در پردازنده‌های جدید کلاس دسکتاپ AMD است، البته که تیم قرمز بدون افزایش توان مصرفی نمی‌توانست فرکانس و قدرت پردازشی را تا حد مطلوب افزایش دهد.

دیگر پردازنده‌ی معرفی شده، مدل پرچم‌دار سری رایزن 7000، یعنی مدل Ryzen 9 7950X است. این پردازنده‌ی ۱۶ هسته و ۳۲ رشته‌ی پردازشی دارد و فرکانس هسته‌های آن بین ۴٫۵ گیگاهرتز (پایه) تا ۵٫۷ گیگاهرتز (بوست) تغییر می‌کند. پردازنده‌ی ۶۹۹ دلاری AMD از ۸۰ مگابایت کش بهره می‌برد و توان طراحی حرارتی آن به ۱۷۰ وات می‌رسد.

مشخصات فنی پردازنده‌های    سری    AMD Ryzen 7000
نام    پردازنده                
معماری
لیتوگرافی
هسته / ترد                
فرکانس    پایه
فرکانس    بوست
کش
توان
قیمت
AMD Ryzen 9 7950X
Zen 4
۵ نانومتری TSMC
۱۶ /   ۳۲
۴٫۵ گیگاهرتز
۵٫۷ گیگاهرتز
۸۰ مگابایت (۶۰ مگابایت L3 و ۱۶ مگابایت L2)
۱۷۰ وات
۶۹۹ دلار
AMD Ryzen 9 7900X
Zen 4
۵ نانومتری TSMC
۱۲ / ۲۴
۴٫۷ گیگاهرتز
۵٫۶ گیگاهرتز
۷۶ مگابایت (۶۴   مگابایت   L3 و ۱۲ مگابایت L2)
۱۷۰ وات
۵۴۹ دلار
AMD Ryzen 7 7700X
Zen 4
۵ نانومتری TSMC
۸ / ۱۶
۴٫۷ گیگاهرتز
۵٫۴ گیگاهرتز
۴۰ مگابایت (۳۲ مگابایت L3 و ۸   مگابایت   L2)
۱۰۵ وات
۳۹۹ دلار
AMD Ryzen 5 7600X
Zen 4
۵ نانومتری TSMC
۶ /   ۱۲
۴٫۷ گیگاهرتز
۵٫۳ گیگاهرتز
۳۸ مگابایت (۳۲ مگابایت L3 و ۶ مگابایت L2)
۱۰۵ وات
۲۹۹ دلار


کمی بعد از AMD، اینتل هم دو پردازنده‌‌ی Core i9-13900K و Core i5-13600K نسل سیزدهم Raptor Lake را عرضه کرد؛ این پردازنده‌ها از معماری ترکیبی برای هسته‌های با کارایی بالا و هسته‌های بهینه بهره می‌برند و تعداد هسته‌های کوچک در آن‌ها در مقایسه با نسل دوازدهم دوبرابر بیشتر شده است.

مشخصات فنی پردازنده‌های    نسل سیزدهم اینتل
نام پردازنده
لیتوگرافی
هسته
فرکانس پایه
فرکانس بوست
کش
توان
قیمت
Core i9-13900K
Intel7
۲۴ (۸+۱۶)
بین ۲٫۲   تا ۴٫۳   گیگاهرتز
بین ۳٫۰   تا ۵٫۸   گیگاهرتز
۶۸ مگابایت (۳۶ مگابایت L3 و ۳۲   مگابایت   L2)
بین ۱۲۵   تا ۲۵۳   وات
۵۸۹ دلار
Core i7-13700K
Intel7
۱۶ (۸+۸)
بین ۲٫۵   تا ۴٫۲   گیگاهرتز
بین ۳٫۴   تا ۵٫۴   گیگاهرتز
۵۴ مگابایت (۳۰ مگابایت L3 و ۲۴   مگابایت   L2)
بین ۱۲۵   تا ۲۵۳   وات
۴۹۰ دلار
Core i5-13600K
Intel7
۱۴ (۶+۸)
بین ۲٫۶   تا ۳٫۹   گیگاهرتز
بین ۳٫۵   تا ۵٫۱   گیگاهرتز
۴۴ مگابایت (۲۰ مگابایت کش L3 و ۲۴   مگابایت کش   L2)
بین ۱۲۵   تا ۱۸۱   وات
۳۱۹ دلار



تیم قرمز تاکنون همین دو پردازنده‌، یعنی Ryzen 9 7950X و Ryzen 5 7600X را از سری 7000 رایزن به بازار عرضه کرده است و ما هم در مقاله‌ی پیش‌رو از زومیت قصد داریم نظرات و دیدگاه‌های رسانه‌های بزرگ فناوری را در مورد این دو محصول AMD بررسی کنیم.

Tom's HARDWARE؛ بازگشتی غرورآفرین به دنیای گیمینگ

به باور tom'sHardware پردازنده‌ی Ryzen 9 7950X قهرمان عملکرد کلی در کامپیوترها و Ryzen 5 7600X نیز بدون شک سریع‌ترین تراشه برای گیمینگ در بازار قیمتی ۳۰۰ دلار است. این وب‌سایت پیشرفت‌های ایجاد شده در فرایند تولید، استفاده از معماری Zen 4 و ارائه‌ی توان مصرفی بهبود‌یافته درنتیجه‌ی پلتفرم AM5 را دستاوردهای عملکردی واقعاً چشمگیری برای AMD معرفی می‌کند.

تراشه‌های جدید این شرکت از سوکت جدید AM5 استفاده می‌کنند که قرار است پشتیبانی از آن تا سال ۲۰۲۵ در مادربردهای سری ۶۰۰ ارائه شود. AMD پروفایل‌های EXPO حافظه‌های DDR5 خود را برای اورکلاک توسعه داده که با استاندارد XMP اینتل رقابت می‌کند. تراشه‌های Ryzen 7000 علاوه‌بر پشتیبانی از حافظه‌های DDR5، با فناوری‌های جدید دیگری مانند گرافیک یکپارچه‌ی (iGPU) جدید Radeon RDNA 2 برای خروجی نمایشگر اصلی و پشتیبانی از دستورالعمل‌های AVX-512 و AI، عرضه می‌شوند.

مدل پرچم‌دار Ryzen 9 7950X در آزمایش‌های گسترده‌ی ما، دستاوردهای باورنکردنی دارد: تا ۱۵ درصد عملکرد سریع‌تر در گیمینگ، تا ۲۱ درصد سریع‌تر در عملکرد تک هسته‌ای و تا ۴۵ درصد سریع‌تر در عملکرد چند هسته‌ای در مقایسه با نسل قبلی این تراشه، رکوردی بی‌سابقه برای AMD است. برای مقایسه، پردازنده‌ی Threadripper Pro 5975WX با قیمت ۳٬۲۹۹ دلار تنها ۱۷ درصد در عملکرد چند هسته‌ای از Ryzen 9 7950X سریع‌تر است، اما تقریباً شش برابر از آن گران‌تر است. همان‌طورکه مشاهده می‌کنید Ryzen 9 7950X پردازنده‌ی Core i9-12900K را شکست می‌دهد.


عملکرد تک‌هسته‌ای

عملکرد چندهسته‌ای

Ryzen 5 7600X هم عملکردی به همین چشمگیری دارد؛ این تراشه در گیمینگ تا ۱۸ درصد سریع‌تر از نسل قبلی خود عمل می‌کند و در تست تک‌هسته‌ای و چند هسته‌ای هم به ترتیب تا ۲۵ درصد و ۳۴ درصد سریع‌تر است.

هر دو تراشه‌ی جدید AMD، پرچم‌دار [نسل دوازدهمی] اینتل را در گیمینگ شکست دادند، اما این پردازنده‌ها بدون نقص هم نیستند: قیمت پایه‌ی ۲۹۹ دلار برای سری 7000 رایزن، کمی بالا است که می‌توان آن را درنتیجه‌ی استفاده از حافظه‌های گران‌قیمت DDR5 به جای گزینه‌های ارزان‌تر DDR4 دانست؛ خودِ همین موضوع به‌تنهایی می‌تواند آمار فروش پردازنده‌های جدید تیم قرمز را تحت‌الشعاع قرار دهد. AMD همچنین مصرف برق را فدای عملکرد کرده و در ازای افزایش عملکرد، گرما و مصرف برق بیشتری را بر سیستم تحمیل می‌کند.

ANANDTECH؛ بازپس‌گیری قدرت

از دیدگاه AnandTech پردازنده‌های سری 7000 رایزن هم برای کاربران عادی و هم برای طرفداران دنیای سخت‌افزار حرف زیادی برای گفتن دارند. با اینکه AMD در سری جدید پردازنده‌های خود از سوکت AM5 استفاده کرده که با مادربردهای فعلی AMD سازگار نیستند، اما AnandTech معتقد است که این پلتفرم مجموعه‌ای از بهبودها را برای AMD به همراه دارد و می‌تواند تیم قرمز را دوباره به عرصه‌ی رقابت‌های تنگاتنگ با اینتل برگرداند.


مدل پرچم‌دار پردازنده‌های سری 7000‌ ای‌ام‌دی، یعنی Ryzen 9 7950X، پردازنده‌ای ۱۶ هسته‌ای مبتنی بر معماری Zen 4 است که هم به خاطر عملکرد تک‌هسته‌ای هم به خاطر عملکرد چندهسته‌ای خود در صدر جدول قرار می‌‌گیرد. این پردازنده فرکانس پایه‌ی ۴٫۵ گیگاهرتز و فرکانس بوست ۵٫۷ گیگاهرتز دارد؛ با این فرکانس‌ها، می‌توان گفت که Ryzen 9 7950X بالاترین فرکانس را در میان پردازنده‌های دسکتاپی x86 موجود در بازار [تا پیش‌از پردازنده‌های نسل سیزدهمی اینتل] دارد.


رایزن ۷۰۰۰

AnandTech افزایش فرکانس را تنها مزیت معماری Zen 4 نمی‌داند؛ این رسانه با اشاره به اینکه تیم قرمز سطح عملکرد در هر چرخه‌ی پردازشی [عملکرد در فرکانس‌های یکسان] را نیز به‌طور متوسط ۱۳ درصد بهبود بخشیده، نوشت:


اضافه شدن پشتیبانی از دستورالعمل AVX-512 و حافظه‌های کش و بافرهای حجیم‌تر در این پردازنده‌ها عملکرد قابل‌توجهی را برای سری Ryzen 7000 و به‌خصوص در پردازش‌های تک‌هسته‌ای به ارمغان می‌آورد.

AMD با تکیه بر تغییرات معماری و توان‌ مصرفی بالاتر، امکان رسیدن به فرکانس‌های پایدار بالاتری را برای پردازش‌های چند‌هسته‌ای فراهم می‌کند؛ بدین‌ترتیب و با استفاده از پلتفرم AM5، توان طراحی حرارتی 7950X به ۱۷۰ وات می‌رسد؛ این مقدار، حدود ۶۵ وات از حداکثر توان سریع‌ترین پردازنده‌های ۱۶ هسته‌ای سری Ryzen 5000 بالاتر است؛ بنابراین می‌توان گفت که AMD با پردازنده‌های جدید خود جایگاهی پیشرو در ارائه عملکرد به دست آورده، البته این دستاورد برای تیم قرمز هزینه‌هایی هم به همراه دارد.

Ryzen 5 7600X هم با هدف قرار دادن بازار میان‌رده‌ها، به‌عنوان ارزان‌ترین عضو پردازنده‌های Ryzen 7000 عرضه شده است و نسبت به نسل قبلی پیشرفت‌های قابل‌توجهی ارائه می‌دهد. آنانندتک تنها ایراد وارد بر پردازنده‌های جدید AMD را ثابت نگه‌داشتن تعداد هسته‌ها عنوان می‌کند و معتقد است که تمام دستاوردهای عملکردی پردازنده‌های جدید AMD حاصل ارتقای معماری و فرکانس بوده و هیچ سیلیکون بیشتری در آن دخیل نیست. AnandTech برای بررسی Ryzen 9 7950X و Ryzen 5 7600X، از سیستم تست زیر استفاده کرده است:

سیستم مجهز به    پردازنده‌ سری 7000 رایزن با رم    DDR5
پردازنده
Ryzen 9 7950X با ۱۶   هسته و ۳۲   رشته و ۱۷۰   وات توان مصرفی
Ryzen 5 7600X با ۶ هسته و ۱۲   رشته و ۱۰۵   وات توان مصرفی
مادربرد
GIGABYTE X670E Aorus Master
رم
۲ رم ۱۶   گیگابایتی   G.Skill Trident Z5 Neo با DDR5-5200 CL44
سیستم خنک‌کننده
EK-AIO Elite 360 D-RGB 360 mm AIO
حافظه‌ی ذخیره‌سازی
Crucial MX300 یک   ترا بایتی
منبع تغذیه
Corsair HX850
گرافیک
GeForce RTX 2080 Ti انویدیا
سیستم‌عامل
Windows 11 21H1

AnandTech با انجام تست‌ها و بنچمار‌ک‌هایی برای تست عملکرد تک‌هسته‌ای و چند‌هسته‌ای دو پردازنده‌ی عرضه‌شد‌ه‌ی سری 7000‌ رایزن در شرایط مختلف، بررسی جامع خود را این‌‌گونه جمع‌بندی می‌کند:

AMD پیشرفتی قابل‌توجه در معماری Zen 4 داشته و ما توانستیم Ryzen 9 7950X را تا فرکانس چشمگیر ۵٫۷۴ گیگاهرتز برای پردازش تک‌هسته‌ای تقویت کنیم. ادعای تیم قرمز مبنی بر افزایش حدود ۱۳ درصدی عملکرد در مقایسه با نسل قبلی درست به نظر می‌رسد و حتی می‌توان گفت که بهبود کلی عملکرد تک‌هسته‌ای تا ۲۹ درصد هم افزایش داشته است؛ این بهبود در عملکرد چندهسته‌ای هم به ۳۸ درصد می‌رسد.

پردازنده‌های Ryzen 7000 در مقایسه مستقیم با نسل قبلی (معماری Zen 3) گرمای زیادی تولید می‌کنند و در تست‌های ما به ندرت پیش می‌آمد که دمای این پردازنده‌ها به ۹۵ درجه‌ی سلسیوس نرسند.

البته AMD‌ به صراحت اعلام کرده است که دمای ۹۵ درجه‌ی سلسیوس محدودیتی برای کاربر ایجاد نمی‌کند و می‌توان با اورکلاک دستی، دما را حداکثر تا ۱۱۵ درجه‌ی سلسیوس هم بالا برد.

anandtech amd review

رقیب اینتل معمولاً از بنچمارک CineBench به‌عنوان معیاری برای نمایش عملکرد پردازنده‌های خود استفاده می‌کند. این شرکت در تبلیغات خود برای عملکرد Ryzen 9 7950X ادعا کرده بود که مدل پرچم‌دارش در آزمون چندهسته‌ای CineBench R23 به کمک خنک‌کننده‌ی نیتروژن مایع و در فرکانس ۶٫۴۵ گیگاهرتز، موفق شده امتیاز ۴۸ هزار را کسب کند. البته دستیابی به چنین امتیازی با استفاده از سیستم خنک‌کننده‌ی نیتروژن مایع کار خیلی سختی نیست.

Ryzen 9 7950X در توان مصرفی ۶۵ وات، کارایی فوق‌العاده چشمگیری دارد

Ryzen 7950X در بررسی‌های AnandnTech‌ توانست در عملکرد چندهسته‌ای بنچمارک CineBench R23 امتیازی بیش از ۳۸ هزار را کسب کند که همین عدد هم به خودی خود و در مقایسه با امتیاز Core i9-12900K اینتل (۴۲ درصد بیشتر)، بسیار چشمگیر است. در مورد Ryzen 5 7600X هم بررسی‌های ما نشان می‌دهد که عملکرد رندر این پردازنده‌‌ی شش هسته‌ای با معماری Zen 4 تقریباً برابر با پردازنده‌ای هشت هسته با معماری Zen 3 است.

cinebench r23

در مورد بهره‌وری انرژی هم، طبق ادعای AMD توان مصرفی پردازنده‌های سری 7000 رایزن در حالت ECO به شرح زیر است:

  • توان پایه‌ی ۱۷۰ وات در حالت ECO به ۱۰۵ وات کاهش پیدا می‌کند.
  • توان پایه‌ی ۱۰۵ وات در حالت ECO به ۶۵ وات کاهش پیدا می‌کند.

با محدود کردن توان مصرفی پردازنده‌ی Ryzen 9 7950X به ۶۵ وات، این پردازنده در تست چند‌هسته‌ای CineBench R23 امتیازی بیشتر از ۳۱ هزار را به دست آورده است که دستاوری بسیار چشمگیر برای تیم قرمز به حساب می‌آید.

آنچه در عملکرد گیمینگ دو پردازنده دیده‌ شد به اندازه‌ی عملکرد پردازشی آن‌ها چشمگیر نبود و به نظر می‌رسد که پردازنده‌هایی مانند Core i9-12900K با جدید‌ترین پردازنده‌های AMD قابل رقابت هستند. نتایج نشان می‌دهند که در بازی World of Tanks با گرافیک GeForce RTX 2080 Ti انویدیا، Ryzen 5 7600X بالاترین امتیاز را در رزولوشن 1080p با نرخ فریم میانگین کسب کرده است؛ بنابراین هسته‌های Zen 4 در گیمینگ با رزولوشن بالا (که بیشتر فشار کاری روی پردازنده‌ی گرافیکی است)‌ عملکرد قدرتمندی دارند.

در رزولوشن 720p و پایین‌تر با همان نرخ فریم متوسط، چنین نتایج درخشانی به‌دست نمی‌آیند و پردازنده‌های جدید AMD در بازی Grand Theft Auto V، با وجود پیشی گرفتن از Core i9-12900K، جایگاه اول را به Ryzen 7 5800X3D واگذار می‌کنند.


براساس بررسی‌های AnandTech ای‌ام‌دی با معماری Zen 4 موفق شده است در عملکرد کلی پردازنده‌های سری 7000 رایزن، مقام اول را به خود اختصاص دهد و حالا نوبت اینتل است برای رقابت با تیم قرمز چاره‌ای بیاندیشد.

GIZMODO؛ به‌کارگیری پتانسیل واقعی Zen 4

Gizmodo بررسی بسیار جامعی از پردازنده‌های Ryzen 9 7950X و Ryzen 5 7600X منتشر کرده، این رسانه علاوه بر بررسی عملکرد گیمینگ، به عملکرد حرارتی و مصرف انرژی این پردازنده‌ها نیز نگاهی انداخته و تصویری مناسب از پتانسیل معماری Zen 4 ارائه کرده است. سخت‌افزار استفاده شده در جمع‌آوری داده‌ها‌ی عملکردی مدل پایه و مدل پرچم‌دار پردازنده‌های سری 7000 رایزن، توسط Gizmodo عبارت‌اند از:

سیستم مجهز به    پردازنده‌ سری 7000 رایزن با رم    DDR5
پردازنده
Ryzen 9 7950X با ۱۶   هسته و ۳۲   رشته و ۱۷۰   وات توان مصرفی
Ryzen 5 7600X با ۶ هسته و ۱۲   رشته و ۱۰۵   وات توان مصرفی
مادربرد
ASRock X670E Taichi
رم
۳۲ گیگابایتی G.Skill Trident Z5 NEO DDR5-6000
سیستم خنک‌کننده
سیستم خنک‌کننده‌ی   مایع ۳۶۰   میلی‌متری   NZXT Kraken Z73 با سه فن ۱۲۰   میلی‌متری
منبع تغذیه
NZXT C1000 Gold
گرافیک
GeForce RTX 3090 FE انویدیا

گیزمودو برای مقایسه از داده‌های به‌دست آمده‌ی قبلی برای پردازنده‌های Core i9-12900K و Core i5-12600K و همچنین Ryzen 9 5950X استفاده کرده است و خاطر نشان می‌کند که امکان متفاوت بودن محیط‌های آزمایشی و برخی از تجهیزات مورد استفاده در این تست‌ها، وجود دارد.

Gizmodo جمع‌بندی خود را با مدل پایه‌ی پردازنده‌های سری 7000 رایزن، یعنی Ryzen 5 7600X آغاز می‌کند:

به نظر می‌رسد Ryzen 5 7600X در گیمینگ عملکرد قدرتمندی ارائه می‌دهد و هم‌زمان هم میزان برقی که مصرف می‌کند، معقول است؛ البته که به‌خاطر پشتیبانی از رم DDR5، قیمت همچنان می‌تواند عاملی بازدارنده برای خرید آن‌ها باشد.

بررسی عملکرد پردازشی با Geekbench 5

در تست تک‌هسته‌ای، Ryzen 5 7600X در مقایسه با همتای اینتلی خود عملکرد بهتری ارائه می‌دهد و نسبت به پردازنده‌ی نسل قبل Ryzen 9 5950X هم ۲۶٫۸ درصدی سریع‌تر است. مدل پرچم‌دار سری جدید AMD هم، یعنی Ryzen 9 7950X حدود ۱۵٫۸ درصد از 12900K اینتل بهتر عمل می‌کند و در مقایسه با نسل قبلی خود هم ۳۲٫۴ درصد عملکرد بهتری دارد. تنها ۴٫۴ درصد تفاوت عملکرد تک‌هسته‌ای بین Ryzen 5 7600X و Ryzen 9 7950X دیده می‌شود.

در تست چند هسته‌ای هم تسلط واقعی پردازنده‌ی Ryzen 9 7950X مشاهده می‌شود. این پردازنده با اختلاف ۲۸٫۸ درصدی از 12900K اینتل پیشتاز است، درحالی‌که Ryzen 5 7600X برعکس عمل می‌کند؛ این پردازنده در مقایسه با 5950X افت عملکردی ۱۹ درصدی دارد و حتی از Core i5-12600K با ۱۰ هسته هم عقب می‌ماند؛ به‌طور کلی Gizmodo از عملکرد Ryzen 5 7600X در تست چند‌هسته‌ای، آنچنان که باید راضی نبود.

بررسی عملکرد گیمینگ در رزولوشن 1080p

گیزمودو پس از اجرای چندین بنچمارک در بخش گیمینگ به این نتیجه رسید که هر دو پردازنده‌ی Ryzen 7000 در همه‌ی تست‌ها با رزولوشن 1080p و نرخ فریم ۱۲۰ هرتز یا بیشتر، با هیچ مشکلی مواجه نشدند. این نتیجه به‌خصوص برای مدل پایه‌ی پردازنده‌های سری 7000 دستاوردی چشمگیر محسوب می‌شود.

1080p Gaming

نتایج دمای بالا و مصرف برق زیادی را برای کاربر به همراه دارند. در بیشتر آزمایش‌ها، افزایش‌ اولیه در مصرف برق و تولید گرما را شاهد بودیم (۹۵ درجه‌ی سلسیوس)؛ البته این مشکل در ادامه برطرف شد و دلیل آن را نیز با استناد به گفته‌های AMD، می‌توان ناشی از تغییر پلتفرم سوکت به AM5 دانست.

arsTECHNICA؛ گران‌قیمتی چشمگیر با رفتار حرارتی عجیب

ArsTechnica هر دو پردازنده‌ی Ryzen 9 7950X و Ryzen 5 7600X را با یکدیگر، با پردازنده‌های Ryzen 5000 و پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل مقایسه کرده است و مشخصات قطعات سخت‌افزاری، نرم‌افزاری و تجهیزات ارتباطی که برای آزمایش و تست به کار رفته شده‌اند به شرح زیر است:

پردازنده‌ها در یک کیس مینی Lian Li O11 Air با منبع تغذیه Supernova 850 P6 ارائه‌شده توسط EVGA جای گرفته‌اند. سیستم‌ خنک‌کننده‌ی استفاده شده از فن ۲۸۰ میلی‌متری Corsair iCue H115i Elite Capellix AIO بهره می‌برد و گرافیک هم Radeon RX 6800 ای‌ام‌دی است.

به نظر می‌رسد تست‌های اجرا شده روی پردازنده‌ها به حافظه‌ی ذخیره‌سازی بالایی نیاز نداشته و ArcTechnina از ترکیب SSD‌های PCIe 4.0 سامسونگ، وسترن دیجیتال و Crucial برای ذخیره‌سازی اطلاعات استفاده کرده و تمام آزمایش‌ها هم روی نسخه‌ی ویندوز 11 22H2 اجرا شده است.

سیستم
سوکت AM5 ای‌ام‌دی
سوکت LGA 1700 اینتل
سوکت AM4 ای‌ام‌دی
پردازنده
Ryzen 5 7600X و   Ryzen 9 7950X
Core i9-12900 و   Core i5-12400
Ryzen 5 5600X و   Ryzen 7 5800X3D
مادربرد
ROG Crosshair X670E ایسوس
Gigabyte Aorus Z690 Pro گیگابایت
Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero ایسوس
پیکربندی رم
رم ۳۲   گیگابایت   G.Skill Trident Z5 Neo با DDR5-6000
رم ۳۲   گیگابایت   G.Skill Trident Z5 Neo با DDR5-5800
رم ۱۶   گیگابایت   Teamgroup T-Force Vulcan Z با DDR4-3600

ArsTechnica بعد از مقایسه‌ی پردازنده‌های جدید Ryzen 7000 با نسل قبلی این پردازنده و پردازنده‌های جدید هم‌رده‌ی نسل سیزدهم اینتلی نوشت:

دو پردازنده‌ی جدید سری 7000 رایزن AMD حدود دو سال بعد از سری 5000 رایزن و چند هفته قبل از پردازنده‌ی نسل سیزدهم اینتل عرضه شد و حالا ما می‌توانیم کارایی این پردازنده‌ها را تا حدودی با هم مقایسه کنیم. در بیشتر آزمایش‌های تک‌هسته‌ای و چند‌هسته‌ای، Ryzen 5 7600X حدود ۳۰ درصد از نسل قبلی، یعنی Ryzen 5 5600X سریع‌تر است که با وعده‌ی AMD برابری می‌کند.

از دید ArsTechnica پردازنده‌ی پرچم‌دار سری 7000 رایزن، یعنی Ryzen 9 7950X، در تست تک‌هسته‌ای GeekBench تقریباً ۱۱ درصد از Core i9-12900 اینتل سریع‌تر و حدود ۴ درصد هم در بنچمارک Cinebench سریع‌تر است؛ البته مقایسه‌ی این پردازنده‌ با مدل پرچم‌دار نسل سیزدهم اینتل که به‌تازگی معرفی شده‌اند، نشان می‌دهد که Ryzen 9 7950X حدود ۲ درصد از Core i9-13900K ضعیف‌تر عمل می‌کند، بااین‌حال Ryzen 5 7600X از مدل پایه‌ی تراشه‌ی نسل سیزدهم اینتل یعنی Core i5-13600K حدود ۸ درصد بهتر عمل می‌کند.

در تست چند‌هسته‌ای هم Ryzen 9 7950X از هم‌رده‌ی نسل دوازدهم اینتلی خود با اختلاف قوی‌تر است، اما از تراشه‌ی پرچم‌دار نسل سیزدهم اینتل، حدود ۱۰ درصد ضعیف‌تر عمل می‌کند.Ryzen 7600X هم در مقایسه با Core i5-13600K در تست چند‌هسته‌ای عملکرد با اختلاف کند‌تر است.

در بخش گیمینگ تفاوت‌ نتایج بنچمارک‌ها در بازی‌های مختلف یکسان نیستند؛ تراشه‌های AMD در دو بازی Borderlands 3 و Forza 5 بدون در نظر گرفتن سرعت اجرا، برنده‌ی بی‌چون‌وچرا بوده، درحالی‌که در دو بازی Tomb Raider و Final Fantasy XIV تراشه‌های نسل سیزدهم اینتل بهتر هستند. در بنچمارک‌هایی که تمام هسته‌های هر پردازنده برای مدت زمان طولانی‌تری درگیر بودند، به نظر می‌رسد تراشه‌های نسل سیزدهمی Raptor Lake حرف بیشتری برای گفتن دارند.

تست گیمینگ ای ام دی و اینتل

اینتل تنها با اعمال بهبودهای مختصری در معماری و بدون ایجاد تغییراتی در فرایند تولید، موفق شد از پردازنده‌های رایزن AMD پیشی بگیرد و به لطف گزینه‌های ارزان و فراوان مادربردهای سری 600 و پشتیبانی از DDR4، امکان جمع‌آوری سیستمی ارزان‌تر را در مقایسه با سیستم‌های مبتنی بر AM5 برای کاربر فراهم کند. برای تأکید بیشتر،‌ دقت داشته باشید که Core i5-13600K میان‌رده عملکرد چند هسته‌ای هم‌رده با Ryzen 5 7600X را با هزینه‌ی مشابه یا کمتر ارائه می‌دهد و همین موضوع در مورد i9-13900K و Ryzen 9 7950X هم صدق می‌کند.

عملکرد تک‌هسته‌ای در پردازندهای سری 7000 رایزن AMD بهتر از اینتل است و i9-13900K برای شکست قاطعانه‌ی 7950X به توان مصرفی بیشتری نیاز دارد.

Linus Tech Tips؛ تغییراتی گیج‌کننده‌ برای گیمرها

کانال یوتیوبی Linus Tech Tips در بررسی خود به تغییرات کلیدی در معماری (Zen 4)، سوکت (AM5) و پشتیبانی از رم (DDR5) پردازنده‌های سری 7000‌ رایزن اشاره می‌کند و معتقد است با وجود تلاش AMD برای رقابت با اینتل، این شرکت نمی‌تواند آنچنان که انتظار دارد، موفق باشد:


پردازنده پرچم‌دار نسل جدید AMD شاید در گیمینگ ۱۱ درصد بهبودِ نرخ فریم نسبت به نسل قبلی داشته باشد، اما در مقایسه با پردازنده‌ی هم‌رده‌‌اش از نسل دوازدهم اینتل (12900K) اینتل تنها ۵ درصد بهتر عمل می‌کند که آن هم در پردازنده‌های نسل سیزدهم تیم آبی جبران شده است. پردازنده‌های سری 7000 رایزن در بهره‌وری ۴۰ درصد بهتر و در رندرگیری ۳۸ دقیق سریع‌تر از نسل قبلی خود عمل می‌کنند؛ اما تمام این دستاورد‌ها و بهبود‌ها به قیمت تولید حرارت زیاد و درنتیجه مصرف بالای برق تمام می‌شوند.

شما برای استفاده از این پردازندهای جدید به مادربردی نیاز دارید که از تمام تغییرات اعمال شده توسط AMD پشتیبانی کند و باید دید که خرید چنین مادربردی واقعاً ارزشش را دارد؟

AMD وعده‌ داده است که در صورت مهاجرت به مادربرد‌های جدید تا سال ۲۰۲۵ و بیشتر از آن، از این مادربرد‌ها پشتیبانی می‌کند؛ اما بهتر است خیلی روی قول و قرار‌های AMD حساب نکنید، چراکه سابقه‌ی خوبی در این زمینه ندارد. از سوی دیگر اگر گیمر باشید، تغییرات به‌وجودآمده اهمیت زیادی برای شما نخواهد داشت. آنچه برای گیمرها اهمیت دارد، نرخ فریم است که از سوی AMD تأمین نمی‌شود.

Hardware Canucks؛ معماری جدید AMD هم‌پای معماری قدیمی اینتل

کانال یوتیوبی Hardware Canucks در بررسی‌های خود، پردازنده‌ی پرچم‌دار سری 7000 رایزن، یعنی 7950X را با پردازنده‌ی پرچم‌دار نسل سیزدهم اینتل مقایسه کرده و معتقد است از آنجاکه پردازنده‌های سری 7000 در گیمینگ عملکرد خوبی ارائه نمی‌دهند.

کانال Hardware Canucks بررسی پردازنده‌های Ryzen 7000 را چنین جمع‌بندی می‌کند:


با اینکه 79050X ای‌ام‌دی از پرچم‌دار نسل قبلی گران‌تر است، 7600X با همان قیمت نسل قبلی به فروش می‌رسد. دلیل این امر هم نبود هیت‌سینک در پردازنده‌ی پایین‌‌رده‌ی نسل جدید است که برای خنک‌ نگه داشتن سیستم چالش ایجاد می‌کند.

7950X‌ و 13900K هر دو بهترین‌های AMD و اینتل هستند؛‌ اما بستن سیستم با اینتل در حال حاضر به هزینه‌ی کمتری نیاز دارد. در بنچمارک‌های گیمینگ پردازنده‌ی پرچم‌دار اینتل عملکرد چشمگیرتری ارائه می‌دهد و گرما را هم تا ۱۷ درصد بهتر از پرچم‌دار AMD مدیریت می‌کند. در تست چندهسته‌ای بنچمارک Cinebench R23 هر دو شانه‌به‌شانه حرکت می‌کنند، اما در تست تک‌هسته‌ای این بنچمارک، بازهم اینتل پیروز میدان است.